965 Ľudí nás sleduje

Neuveriteľné, ale aj na farme v Nitre dosahujú svetových úspechov !

28.1.2017
2 zdielaní 3282 pozretí

 

Aj počas úradujúcej zimy a týchto nekompromisných mrazov pestujú tie najchutnejšie a najvoňavejšie paradajky, ktoré vyvážajú veselo a hrdo svojím dodávateľom. Ako to dokázali a čo je klúčom ich úspechu?

Farmári z celého sveta majú v tomto zimnom období problém dodávať čertvú a kvalitnú zeleninu. Pri Nitre v obci Babindol je tomu ale úplne inak a úspešný farmár Jozef Porubský sa môže hrdo pýšiť svojimi úspechmi. Farma sa sústredí na pestovanie cherry paradajok približne od roku 2014 a dosiahli niečo o čom ostatní len snívajú. Počas zimy dopestovali paradajky, u ktorých dosiahli kvalitu, chuť a arómu ako v letnom období. Farma vyprodukuje týždenne neuveriteľných 15 ton cherry paradajok na približne 30 000 koreňoch rastlín. Ako to všetko teda dokázali!?

 

cherry paradajky vypestovane v zimnom období

Aj napriek extrémným teplotám v tomto období, farma zaručuje maximálny komfort pre svoje skleníky. Vonku sú extrémne podnulové hodnoty a v skleníkoch dozrievajú paradajky pri teplotách 27 stupňov celzia, s dostatkom živín a svetla. Rastliny dostávajú vodu získanu z dažďov a teplo je získané vďaka zemnému plynu, ktorým sa vyhrievajú skleníky. Klímu kontrolujú automatické senzory.

skleník kde dozrievajú chery paradajky aj vzime

Farma Babindol prísne dodržuje prirodzené hnojenie svojich rastlín a nepouživajú žiadne chemické hnojivá. Ochrana rastlín je založená na tzv. BIOOCHRANE – škodcov požierajú chrobáky. Opeľovanie zase zabezpečujú čmeliaky, ktorých majú pribižne 60 úlov na skleník.

opelenie čmeliakmi na farme babindol

Na bezchybné fungovanie celého systému je potrebná špičková technika a počítačom riadené monitorovacie senzory a zariadenia. To zabezpezpečuje sledovanie kompletných podmienok pre pestovanie.

logo farmy babindol

LOGO a jeho PRÍBEH

Už samotné logo farmy Babindol nám ukazuje proces dozrievania paradajok od zelenej až po sýto červenú. Samozrejme je to aj podstatný fakt na ktorý sa nesmie zabúdať pri zbere paradajok. Zber nemôže byť skôr ako sú paradajky dostatočne dozreté. ,,To je ten hlavný rozdiel medzi našimi paradajkami a paradajkami dovezenými zo zahraničia, ktoré sa trhali zelené a dozrievali v kamiónoch. Chuť, vôňa, kvalita a čerstvosť je to, čo vám ponúkame. Ak nás ochutnáte, tak si poviete: „Tak má chutiť paradajka

Zdroj: farmababindol.sk |Foto: facebook, farmababindol.sk | Video : Youtube

Možno Vás bude zaujímať

Covid – Prečo je nový koronavírus taká hrozba ?
Zaujímavosti
17 zdielaní1182 pozretí
Zaujímavosti
17 zdielaní1182 pozretí

Covid – Prečo je nový koronavírus taká hrozba ?

stejfreesk - 20.12.2020

Jednoduchý vírus zastavil život, aký sme doteraz poznali. Už predtým sme čelili vírusovým hrozbám vrátane pandémií, ale svet sa nezastaví…

Skalné umenie zobrazujúce vyhynuté zvieratá objavené v kolumbijskej Amazónii a jej vek sa odhaduje na zhruba 12 000 rokov
Planéta
588 pozretí
Planéta
588 pozretí

Skalné umenie zobrazujúce vyhynuté zvieratá objavené v kolumbijskej Amazónii a jej vek sa odhaduje na zhruba 12 000 rokov

stejfreesk - 6.12.2020

Keď máme pocit, že svet okolo nás poznáme až príliš dobre a je len málo vecí, ktoré nás môžu prekvapiť,…

Cestovanie po Slovensku: Vychýrené biatlonové centrum
Cestovanie
1 zdielaní987 pozretí
Cestovanie
1 zdielaní987 pozretí

Cestovanie po Slovensku: Vychýrené biatlonové centrum

Zuzana Bánska - 6.8.2020

Srdce biatlonu Mnohým športovým priaznivcom, či už aktívnym alebo pasívnym, sa obec Osrblie zapísala do pamäte ako svetovo známe športové…