590 ľudí nás sleduje

Neuveriteľné, ale aj na farme v Nitre dosahujú svetových úspechov !

jan 28, 2017
13 zdieľaní 1387 pozretí

 

Aj počas úradujúcej zimy a týchto nekompromisných mrazov pestujú tie najchutnejšie a najvoňavejšie paradajky, ktoré vyvážajú veselo a hrdo svojím dodávateľom. Ako to dokázali a čo je klúčom ich úspechu?

Farmári z celého sveta majú v tomto zimnom období problém dodávať čertvú a kvalitnú zeleninu. Pri Nitre v obci Babindol je tomu ale úplne inak a úspešný farmár Jozef Porubský sa môže hrdo pýšiť svojimi úspechmi. Farma sa sústredí na pestovanie cherry paradajok približne od roku 2014 a dosiahli niečo o čom ostatní len snívajú. Počas zimy dopestovali paradajky, u ktorých dosiahli kvalitu, chuť a arómu ako v letnom období. Farma vyprodukuje týždenne neuveriteľných 15 ton cherry paradajok na približne 30 000 koreňoch rastlín. Ako to všetko teda dokázali!?

 

cherry paradajky vypestovane v zimnom období

Aj napriek extrémným teplotám v tomto období, farma zaručuje maximálny komfort pre svoje skleníky. Vonku sú extrémne podnulové hodnoty a v skleníkoch dozrievajú paradajky pri teplotách 27 stupňov celzia, s dostatkom živín a svetla. Rastliny dostávajú vodu získanu z dažďov a teplo je získané vďaka zemnému plynu, ktorým sa vyhrievajú skleníky. Klímu kontrolujú automatické senzory.

skleník kde dozrievajú chery paradajky aj vzime

Farma Babindol prísne dodržuje prirodzené hnojenie svojich rastlín a nepouživajú žiadne chemické hnojivá. Ochrana rastlín je založená na tzv. BIOOCHRANE – škodcov požierajú chrobáky. Opeľovanie zase zabezpečujú čmeliaky, ktorých majú pribižne 60 úlov na skleník.

opelenie čmeliakmi na farme babindol

Na bezchybné fungovanie celého systému je potrebná špičková technika a počítačom riadené monitorovacie senzory a zariadenia. To zabezpezpečuje sledovanie kompletných podmienok pre pestovanie.

logo farmy babindol

LOGO a jeho PRÍBEH

Už samotné logo farmy Babindol nám ukazuje proces dozrievania paradajok od zelenej až po sýto červenú. Samozrejme je to aj podstatný fakt na ktorý sa nesmie zabúdať pri zbere paradajok. Zber nemôže byť skôr ako sú paradajky dostatočne dozreté. ,,To je ten hlavný rozdiel medzi našimi paradajkami a paradajkami dovezenými zo zahraničia, ktoré sa trhali zelené a dozrievali v kamiónoch. Chuť, vôňa, kvalita a čerstvosť je to, čo vám ponúkame. Ak nás ochutnáte, tak si poviete: „Tak má chutiť paradajka

Zdroj: farmababindol.sk |Foto: facebook, farmababindol.sk | Video : Youtube

Možno Vás zaujíma

Švédska 200-ročná drevená chatrč uprostred lesa je dokonalým miestom na relax
Životný štýl
8 zdieľaní196 pozretí
Životný štýl
8 zdieľaní196 pozretí

Švédska 200-ročná drevená chatrč uprostred lesa je dokonalým miestom na relax

stejfreesk - sep 18, 2017

  Na začiatku 19 storočia muž menom Little John žil v tejto drevenej chatrči, ktorá sa nachádza na juhu Švédska…

Jimmi Nelson a jeho príbeh z objektívu pod názvom „Skôr než odídu“
Planéta
9 zdieľaní181 pozretí
Planéta
9 zdieľaní181 pozretí

Jimmi Nelson a jeho príbeh z objektívu pod názvom „Skôr než odídu“

stejfreesk - sep 13, 2017

Fotograf Jimmi Nelson prekvapuje svet albumom s názvom "Skôr než odídu".  Zachytáva v ňom život domorodých kmeňov, ktorých existencia je v…

Obdivuhodné klenoty priamo z kozmu
Zaujímavosti
1 zdieľaní44 pozretí
Zaujímavosti
1 zdieľaní44 pozretí

Obdivuhodné klenoty priamo z kozmu

stejfreesk - sep 11, 2017

  Výrobca BeautySpot premenil slnečnú sústavu na vzácne kúsky v podobe zbierky kozmických šperkov. Každý prívesok, náhrdelník, náramok alebo náušnica…

Nechaj komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.