931 ľudí nás sleduje

Neuveriteľné, ale aj na farme v Nitre dosahujú svetových úspechov !

jan 28, 2017
2527 pozretí

 

Aj počas úradujúcej zimy a týchto nekompromisných mrazov pestujú tie najchutnejšie a najvoňavejšie paradajky, ktoré vyvážajú veselo a hrdo svojím dodávateľom. Ako to dokázali a čo je klúčom ich úspechu?

Farmári z celého sveta majú v tomto zimnom období problém dodávať čertvú a kvalitnú zeleninu. Pri Nitre v obci Babindol je tomu ale úplne inak a úspešný farmár Jozef Porubský sa môže hrdo pýšiť svojimi úspechmi. Farma sa sústredí na pestovanie cherry paradajok približne od roku 2014 a dosiahli niečo o čom ostatní len snívajú. Počas zimy dopestovali paradajky, u ktorých dosiahli kvalitu, chuť a arómu ako v letnom období. Farma vyprodukuje týždenne neuveriteľných 15 ton cherry paradajok na približne 30 000 koreňoch rastlín. Ako to všetko teda dokázali!?

 

cherry paradajky vypestovane v zimnom období

Aj napriek extrémným teplotám v tomto období, farma zaručuje maximálny komfort pre svoje skleníky. Vonku sú extrémne podnulové hodnoty a v skleníkoch dozrievajú paradajky pri teplotách 27 stupňov celzia, s dostatkom živín a svetla. Rastliny dostávajú vodu získanu z dažďov a teplo je získané vďaka zemnému plynu, ktorým sa vyhrievajú skleníky. Klímu kontrolujú automatické senzory.

skleník kde dozrievajú chery paradajky aj vzime

Farma Babindol prísne dodržuje prirodzené hnojenie svojich rastlín a nepouživajú žiadne chemické hnojivá. Ochrana rastlín je založená na tzv. BIOOCHRANE – škodcov požierajú chrobáky. Opeľovanie zase zabezpečujú čmeliaky, ktorých majú pribižne 60 úlov na skleník.

opelenie čmeliakmi na farme babindol

Na bezchybné fungovanie celého systému je potrebná špičková technika a počítačom riadené monitorovacie senzory a zariadenia. To zabezpezpečuje sledovanie kompletných podmienok pre pestovanie.

logo farmy babindol

LOGO a jeho PRÍBEH

Už samotné logo farmy Babindol nám ukazuje proces dozrievania paradajok od zelenej až po sýto červenú. Samozrejme je to aj podstatný fakt na ktorý sa nesmie zabúdať pri zbere paradajok. Zber nemôže byť skôr ako sú paradajky dostatočne dozreté. ,,To je ten hlavný rozdiel medzi našimi paradajkami a paradajkami dovezenými zo zahraničia, ktoré sa trhali zelené a dozrievali v kamiónoch. Chuť, vôňa, kvalita a čerstvosť je to, čo vám ponúkame. Ak nás ochutnáte, tak si poviete: „Tak má chutiť paradajka

Zdroj: farmababindol.sk |Foto: facebook, farmababindol.sk | Video : Youtube

Možno Vás zaujíma

28 000 rokov staré bunky mamuta srsnatého vykazujú biologické známky života
Planéta
0 zdieľaní186 pozretí
Planéta
0 zdieľaní186 pozretí

28 000 rokov staré bunky mamuta srsnatého vykazujú biologické známky života

stejfreesk - mar 17, 2019

Tento 28.000 starý mamut srsnatý bol vykopaný zo sibírskeho permafrostu v roku 2011. Teraz vedci zistili, že jeho DNA je čiastočne neporušené.…

Aký je zmysel života ? Otázka, ktorú si kladieme všetci
Zaujímavosti
0 zdieľaní373 pozretí
Zaujímavosti
0 zdieľaní373 pozretí

Aký je zmysel života ? Otázka, ktorú si kladieme všetci

stejfreesk - mar 13, 2019

Ak sa pozrieme na rôzne náboženstvá a filozofie v priebehu ľudskej histórie, vždy sa objavuje jedna zásadná otázka, ktorú si ľudia…

Electroneum je šanca pre tých, ktorí zmeškali Bitcoin
Zaujímavosti
0 zdieľaní190 pozretí
Zaujímavosti
0 zdieľaní190 pozretí

Electroneum je šanca pre tých, ktorí zmeškali Bitcoin

stejfreesk - feb 20, 2019

O Bitcoine zrejme počul každý, no málokto pozná kryptomenu Electroneum, ktorá sľubuje druhú vlnu digitálnej revolúcie. Ide o mobilnú kryptomenu postavenú…

Nechaj komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.