931 ľudí nás sleduje

Neuveriteľné, ale aj na farme v Nitre dosahujú svetových úspechov !

jan 28, 2017
13 zdieľaní 2402 pozretí

 

Aj počas úradujúcej zimy a týchto nekompromisných mrazov pestujú tie najchutnejšie a najvoňavejšie paradajky, ktoré vyvážajú veselo a hrdo svojím dodávateľom. Ako to dokázali a čo je klúčom ich úspechu?

Farmári z celého sveta majú v tomto zimnom období problém dodávať čertvú a kvalitnú zeleninu. Pri Nitre v obci Babindol je tomu ale úplne inak a úspešný farmár Jozef Porubský sa môže hrdo pýšiť svojimi úspechmi. Farma sa sústredí na pestovanie cherry paradajok približne od roku 2014 a dosiahli niečo o čom ostatní len snívajú. Počas zimy dopestovali paradajky, u ktorých dosiahli kvalitu, chuť a arómu ako v letnom období. Farma vyprodukuje týždenne neuveriteľných 15 ton cherry paradajok na približne 30 000 koreňoch rastlín. Ako to všetko teda dokázali!?

 

cherry paradajky vypestovane v zimnom období

Aj napriek extrémným teplotám v tomto období, farma zaručuje maximálny komfort pre svoje skleníky. Vonku sú extrémne podnulové hodnoty a v skleníkoch dozrievajú paradajky pri teplotách 27 stupňov celzia, s dostatkom živín a svetla. Rastliny dostávajú vodu získanu z dažďov a teplo je získané vďaka zemnému plynu, ktorým sa vyhrievajú skleníky. Klímu kontrolujú automatické senzory.

skleník kde dozrievajú chery paradajky aj vzime

Farma Babindol prísne dodržuje prirodzené hnojenie svojich rastlín a nepouživajú žiadne chemické hnojivá. Ochrana rastlín je založená na tzv. BIOOCHRANE – škodcov požierajú chrobáky. Opeľovanie zase zabezpečujú čmeliaky, ktorých majú pribižne 60 úlov na skleník.

opelenie čmeliakmi na farme babindol

Na bezchybné fungovanie celého systému je potrebná špičková technika a počítačom riadené monitorovacie senzory a zariadenia. To zabezpezpečuje sledovanie kompletných podmienok pre pestovanie.

logo farmy babindol

LOGO a jeho PRÍBEH

Už samotné logo farmy Babindol nám ukazuje proces dozrievania paradajok od zelenej až po sýto červenú. Samozrejme je to aj podstatný fakt na ktorý sa nesmie zabúdať pri zbere paradajok. Zber nemôže byť skôr ako sú paradajky dostatočne dozreté. ,,To je ten hlavný rozdiel medzi našimi paradajkami a paradajkami dovezenými zo zahraničia, ktoré sa trhali zelené a dozrievali v kamiónoch. Chuť, vôňa, kvalita a čerstvosť je to, čo vám ponúkame. Ak nás ochutnáte, tak si poviete: „Tak má chutiť paradajka

Zdroj: farmababindol.sk |Foto: facebook, farmababindol.sk | Video : Youtube

Možno Vás zaujíma

Hotel Hubertus s „nekonečným bazénom“
Cestovanie
2 zdieľaní33 pozretí
Cestovanie
2 zdieľaní33 pozretí

Hotel Hubertus s „nekonečným bazénom“

stejfreesk - feb 14, 2019

Keď požiadali Noa (sieť architektov) o rekonštrukciu hotela Hubertus, ktorý leží na úpätí lyžiarskeho a turistického areálu v talianskej oblasti Valdaora, vybudovali…

Rene Caisse a príbeh tajomného lieku Essiac na liečbu rakoviny
Zaujímavosti
83 zdieľaní835 pozretí
Zaujímavosti
83 zdieľaní835 pozretí

Rene Caisse a príbeh tajomného lieku Essiac na liečbu rakoviny

stejfreesk - feb 08, 2019

Rene Caisse bola kanadská zdravotná sestra, ktorá počas svojho života vyliečila tisíce ľudí pomocou prírodného čaju Essiac. Prvý raz sa dozvedela o čaji v…

Úchvatné a melancholické scenérie od Chrisa Henry
Planéta
12 zdieľaní170 pozretí
Planéta
12 zdieľaní170 pozretí

Úchvatné a melancholické scenérie od Chrisa Henry

stejfreesk - jan 22, 2019

Dobrodružné, hmlisté a melancholické fotografie Chrisa Henryho nás nenechajú "chladnými". Ľudská prítomnosť niekedy zasahuje do týchto nádherných krajinných scenérii, ktoré…

Nechaj komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.