650 ľudí nás sleduje

Neuveriteľné, ale aj na farme v Nitre dosahujú svetových úspechov !

jan 28, 2017
13 zdieľaní 1542 pozretí

 

Aj počas úradujúcej zimy a týchto nekompromisných mrazov pestujú tie najchutnejšie a najvoňavejšie paradajky, ktoré vyvážajú veselo a hrdo svojím dodávateľom. Ako to dokázali a čo je klúčom ich úspechu?

Farmári z celého sveta majú v tomto zimnom období problém dodávať čertvú a kvalitnú zeleninu. Pri Nitre v obci Babindol je tomu ale úplne inak a úspešný farmár Jozef Porubský sa môže hrdo pýšiť svojimi úspechmi. Farma sa sústredí na pestovanie cherry paradajok približne od roku 2014 a dosiahli niečo o čom ostatní len snívajú. Počas zimy dopestovali paradajky, u ktorých dosiahli kvalitu, chuť a arómu ako v letnom období. Farma vyprodukuje týždenne neuveriteľných 15 ton cherry paradajok na približne 30 000 koreňoch rastlín. Ako to všetko teda dokázali!?

 

cherry paradajky vypestovane v zimnom období

Aj napriek extrémným teplotám v tomto období, farma zaručuje maximálny komfort pre svoje skleníky. Vonku sú extrémne podnulové hodnoty a v skleníkoch dozrievajú paradajky pri teplotách 27 stupňov celzia, s dostatkom živín a svetla. Rastliny dostávajú vodu získanu z dažďov a teplo je získané vďaka zemnému plynu, ktorým sa vyhrievajú skleníky. Klímu kontrolujú automatické senzory.

skleník kde dozrievajú chery paradajky aj vzime

Farma Babindol prísne dodržuje prirodzené hnojenie svojich rastlín a nepouživajú žiadne chemické hnojivá. Ochrana rastlín je založená na tzv. BIOOCHRANE – škodcov požierajú chrobáky. Opeľovanie zase zabezpečujú čmeliaky, ktorých majú pribižne 60 úlov na skleník.

opelenie čmeliakmi na farme babindol

Na bezchybné fungovanie celého systému je potrebná špičková technika a počítačom riadené monitorovacie senzory a zariadenia. To zabezpezpečuje sledovanie kompletných podmienok pre pestovanie.

logo farmy babindol

LOGO a jeho PRÍBEH

Už samotné logo farmy Babindol nám ukazuje proces dozrievania paradajok od zelenej až po sýto červenú. Samozrejme je to aj podstatný fakt na ktorý sa nesmie zabúdať pri zbere paradajok. Zber nemôže byť skôr ako sú paradajky dostatočne dozreté. ,,To je ten hlavný rozdiel medzi našimi paradajkami a paradajkami dovezenými zo zahraničia, ktoré sa trhali zelené a dozrievali v kamiónoch. Chuť, vôňa, kvalita a čerstvosť je to, čo vám ponúkame. Ak nás ochutnáte, tak si poviete: „Tak má chutiť paradajka

Zdroj: farmababindol.sk |Foto: facebook, farmababindol.sk | Video : Youtube

Možno Vás zaujíma

Krásne a poetické maľby na stromoch
Nezařazené
17 zdieľaní157 pozretí
Nezařazené
17 zdieľaní157 pozretí

Krásne a poetické maľby na stromoch

stejfreesk - jan 16, 2018

Eugenia Dudniková je ruská umelkyňa, ktorej akrylové maľby sú naplnené formou jesennej melanchólie inšpirovanej okolitými krajinami. Niekedy pochmúrna atmosféra vyobrazených scén…

Richart Sowa – Ostrov postavený na recyklovaných plastových fľašiach
Životný štýl
14 zdieľaní682 pozretí
Životný štýl
14 zdieľaní682 pozretí

Richart Sowa – Ostrov postavený na recyklovaných plastových fľašiach

stejfreesk - jan 04, 2018

Minulý víkend, keď som navštívil svojich rodičov, mama mi dala do ruky skvelý časopis, kde som našiel zaujímavý príbeh o mužovi…

Cestovateľské fotografie, ktoré vznikli bez toho, aby autor opustil svoju pracovňu
Cestovanie
6 zdieľaní346 pozretí
Cestovanie
6 zdieľaní346 pozretí

Cestovateľské fotografie, ktoré vznikli bez toho, aby autor opustil svoju pracovňu

stejfreesk - dec 30, 2017

Vatsal Kataria: Navštívil som všetky tieto miesta priamo z môjho štúdia. Všetky miniatúrne krajiny som vytvoril v mojom štúdiu za pomoci základných stavebných prvkov.…

Nechaj komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.