965 Ľudí nás sleduje

Neuveriteľné, ale aj na farme v Nitre dosahujú svetových úspechov !

28.1.2017
2 zdielaní 2878 pozretí

 

Aj počas úradujúcej zimy a týchto nekompromisných mrazov pestujú tie najchutnejšie a najvoňavejšie paradajky, ktoré vyvážajú veselo a hrdo svojím dodávateľom. Ako to dokázali a čo je klúčom ich úspechu?

Farmári z celého sveta majú v tomto zimnom období problém dodávať čertvú a kvalitnú zeleninu. Pri Nitre v obci Babindol je tomu ale úplne inak a úspešný farmár Jozef Porubský sa môže hrdo pýšiť svojimi úspechmi. Farma sa sústredí na pestovanie cherry paradajok približne od roku 2014 a dosiahli niečo o čom ostatní len snívajú. Počas zimy dopestovali paradajky, u ktorých dosiahli kvalitu, chuť a arómu ako v letnom období. Farma vyprodukuje týždenne neuveriteľných 15 ton cherry paradajok na približne 30 000 koreňoch rastlín. Ako to všetko teda dokázali!?

 

cherry paradajky vypestovane v zimnom období

Aj napriek extrémným teplotám v tomto období, farma zaručuje maximálny komfort pre svoje skleníky. Vonku sú extrémne podnulové hodnoty a v skleníkoch dozrievajú paradajky pri teplotách 27 stupňov celzia, s dostatkom živín a svetla. Rastliny dostávajú vodu získanu z dažďov a teplo je získané vďaka zemnému plynu, ktorým sa vyhrievajú skleníky. Klímu kontrolujú automatické senzory.

skleník kde dozrievajú chery paradajky aj vzime

Farma Babindol prísne dodržuje prirodzené hnojenie svojich rastlín a nepouživajú žiadne chemické hnojivá. Ochrana rastlín je založená na tzv. BIOOCHRANE – škodcov požierajú chrobáky. Opeľovanie zase zabezpečujú čmeliaky, ktorých majú pribižne 60 úlov na skleník.

opelenie čmeliakmi na farme babindol

Na bezchybné fungovanie celého systému je potrebná špičková technika a počítačom riadené monitorovacie senzory a zariadenia. To zabezpezpečuje sledovanie kompletných podmienok pre pestovanie.

logo farmy babindol

LOGO a jeho PRÍBEH

Už samotné logo farmy Babindol nám ukazuje proces dozrievania paradajok od zelenej až po sýto červenú. Samozrejme je to aj podstatný fakt na ktorý sa nesmie zabúdať pri zbere paradajok. Zber nemôže byť skôr ako sú paradajky dostatočne dozreté. ,,To je ten hlavný rozdiel medzi našimi paradajkami a paradajkami dovezenými zo zahraničia, ktoré sa trhali zelené a dozrievali v kamiónoch. Chuť, vôňa, kvalita a čerstvosť je to, čo vám ponúkame. Ak nás ochutnáte, tak si poviete: „Tak má chutiť paradajka

Zdroj: farmababindol.sk |Foto: facebook, farmababindol.sk | Video : Youtube

Možno Vás bude zaujímať

Svadobné fotografie v objektíve plnom umenia, kreativity a citu pre detail
Umenie
3 zdielaní54 pozretí
Umenie
3 zdielaní54 pozretí

Svadobné fotografie v objektíve plnom umenia, kreativity a citu pre detail

stejfreesk - 18.2.2020

   Svadobné fotografie sa považujú za akýsi "štandard" a neodmyslitelnú súčasť svadobného dňa. Svadobný fotografi sú po vašom boku takmer každý okamih…

Mesto anjelov na štyroch kolesách
Cestovanie
32 pozretí
Cestovanie
32 pozretí

Mesto anjelov na štyroch kolesách

stejfreesk - 18.2.2020

Vintage automobily a južná Kalifornia sa považujú za synonymá. Populárny fotograf na portáli Behance, Luciano Consolini, vytvoril zábery, ktoré vás…

Tomb Raider – Skutočný denník vykrádača hrobov
Zaujímavosti
23 zdielaní624 pozretí
Zaujímavosti
23 zdielaní624 pozretí

Tomb Raider – Skutočný denník vykrádača hrobov

stejfreesk - 6.2.2020

Predstavte si, že ste medzi prvými, ktorí preskúmajú starobylé miesto. Ohmatávate prstami prach zo starodávnych monolitov, nedotknutých po tisíce rokov…