650 ľudí nás sleduje

Neuveriteľné, ale aj na farme v Nitre dosahujú svetových úspechov !

jan 28, 2017
13 zdieľaní 1672 pozretí

 

Aj počas úradujúcej zimy a týchto nekompromisných mrazov pestujú tie najchutnejšie a najvoňavejšie paradajky, ktoré vyvážajú veselo a hrdo svojím dodávateľom. Ako to dokázali a čo je klúčom ich úspechu?

Farmári z celého sveta majú v tomto zimnom období problém dodávať čertvú a kvalitnú zeleninu. Pri Nitre v obci Babindol je tomu ale úplne inak a úspešný farmár Jozef Porubský sa môže hrdo pýšiť svojimi úspechmi. Farma sa sústredí na pestovanie cherry paradajok približne od roku 2014 a dosiahli niečo o čom ostatní len snívajú. Počas zimy dopestovali paradajky, u ktorých dosiahli kvalitu, chuť a arómu ako v letnom období. Farma vyprodukuje týždenne neuveriteľných 15 ton cherry paradajok na približne 30 000 koreňoch rastlín. Ako to všetko teda dokázali!?

 

cherry paradajky vypestovane v zimnom období

Aj napriek extrémným teplotám v tomto období, farma zaručuje maximálny komfort pre svoje skleníky. Vonku sú extrémne podnulové hodnoty a v skleníkoch dozrievajú paradajky pri teplotách 27 stupňov celzia, s dostatkom živín a svetla. Rastliny dostávajú vodu získanu z dažďov a teplo je získané vďaka zemnému plynu, ktorým sa vyhrievajú skleníky. Klímu kontrolujú automatické senzory.

skleník kde dozrievajú chery paradajky aj vzime

Farma Babindol prísne dodržuje prirodzené hnojenie svojich rastlín a nepouživajú žiadne chemické hnojivá. Ochrana rastlín je založená na tzv. BIOOCHRANE – škodcov požierajú chrobáky. Opeľovanie zase zabezpečujú čmeliaky, ktorých majú pribižne 60 úlov na skleník.

opelenie čmeliakmi na farme babindol

Na bezchybné fungovanie celého systému je potrebná špičková technika a počítačom riadené monitorovacie senzory a zariadenia. To zabezpezpečuje sledovanie kompletných podmienok pre pestovanie.

logo farmy babindol

LOGO a jeho PRÍBEH

Už samotné logo farmy Babindol nám ukazuje proces dozrievania paradajok od zelenej až po sýto červenú. Samozrejme je to aj podstatný fakt na ktorý sa nesmie zabúdať pri zbere paradajok. Zber nemôže byť skôr ako sú paradajky dostatočne dozreté. ,,To je ten hlavný rozdiel medzi našimi paradajkami a paradajkami dovezenými zo zahraničia, ktoré sa trhali zelené a dozrievali v kamiónoch. Chuť, vôňa, kvalita a čerstvosť je to, čo vám ponúkame. Ak nás ochutnáte, tak si poviete: „Tak má chutiť paradajka

Zdroj: farmababindol.sk |Foto: facebook, farmababindol.sk | Video : Youtube

Možno Vás zaujíma

Úchvatné zábery tibetských mníchov v provincii Kham a ich životné ponaučenia
Životný štýl
15 zdieľaní539 pozretí
Životný štýl
15 zdieľaní539 pozretí

Úchvatné zábery tibetských mníchov v provincii Kham a ich životné ponaučenia

stejfreesk - apr 07, 2018

Vášnivý cestovateľ a samouk, taliansky fotograf a režisér Giacomo Bruno zdokumentoval svoj úžasný výlet do tibetskej provincie Kham v Číne. Jeho inšpirácia…

„Chodila som po zamrznutom Bajkale, ktoré je najhlbšie a najstaršie jazero na zemi, aby som znovu zachytila jej krásu“
Planéta
39 zdieľaní1420 pozretí
Planéta
39 zdieľaní1420 pozretí

„Chodila som po zamrznutom Bajkale, ktoré je najhlbšie a najstaršie jazero na zemi, aby som znovu zachytila jej krásu“

stejfreesk - mar 31, 2018

Jazero Bajkal je stále pýchou Ruska. Je to najhlbšie a najčistejšieho jazero na planéte, v tomto jazere sa nachádza približne 19…

Ostrov Kotisaari vo Fínsku počas rôznych ročných období
Cestovanie
4 zdieľaní93 pozretí
Cestovanie
4 zdieľaní93 pozretí

Ostrov Kotisaari vo Fínsku počas rôznych ročných období

stejfreesk - mar 31, 2018

Jani Ylinampa je fotograf so sídlom v Rovaniemi v Laponsku. V poslednej dobe jeho pozornosť pritiahol ostrov Kotisaari vo Fínsku…

Nechaj komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.