Z akých jedál Vám začnú tiecť sliny a škvŕkať v bruchu? Čerstvo upečený chlieb? Pečená slanina? Teplé škoricové buchty? Na tie teraz zabudnite. Tu je zoznam jedál, ktoré môžu skutočne chutiť celkom dobre, ale ich vôňa je taká odporná, že by ste museli utiecť ešte predtým, než ich vyskúšate! Možno si budete musieť nasadiť zátky do nosa skôr, ako začnete čítať :
DURIAN
Reklama
Na niektorých letiskách v juhovýchodnej Ázii majú tabule, ktoré pasažierom oznamujú, že si do lietadla nesmú vziať durian! Napriek tomu, že sú tak smradľavé, ľudia na celom svete si vychutnávajú zvláštne krémové ovocie vo vnútri špicatej škrupiny.
DREZOVEC TROJTRNNÝ (LOCUST FRUIT)
Toto ovocie z Karibiku sa tiež nazýva „ovocie smradľavých nôh“. Ovocie samotné je v skutočnosti dosť sladké – používa sa dokonca aj na ochutenie zmrzliny! Zvláštne je, že ak ju ochutnáte a nič necítite, pravdepodobne je zhnité.
SUSTRÖMMING
Surströmming je konzervovaná ryba zo Švédska, ktorá sa fermentuje (vloží sa do slaného nálevu na dva mesiace) predtým, ako sa konzervy zapečatia a predávajú. Proces fermentácie rýb vytvára silný zápach akoby zhnitých vajec. Vo Švédsku sa konzumuje Surströmming ako sendvič na tenkých krajcoch chleba s maslom, zemiakmi, cibuľou a kyslou smotanou.
SMRADĽAVÉ TOFU
Už názov hovorí za všetko! Ak hľadáte občerstvenie, o ktorom niektorí hovoria, že vonia ako páchnuce nohy, ste na správnom mieste. Smradľavé tofu je fazuľový tvaroh, ktorý bol fermentovaný v slanom náleve z fermentovaného mlieka, zeleniny a mäsa. Nájdete ho v Hong Kongu, na Taiwane, či v Číne, kde je naozaj populárny (hlavne vyprážaný)!
NATTO
Nattō (fermentované sójové bôby) je lepkavá, syrová misa s goo, ktorá má lahodnú vôňu starých ponožiek. Mysleli by ste si, že to deti odradí, ale nie! Natto je super populárne jedlo na raňajky a japonskí školáci ho radi jedia ako desiatu.
SMRADĽAVÉ FAZUĽKY
Možno sa čudujete, prečo sa niekto môže rozhodnúť zjesť niečo, čomu sa hovorí smradľavá fazuľa a páchne ako prd. Hovorí sa, že sú veľmi zdravé – a preto sa objavujú v mnohých jedlách juhovýchodnej Ázie.
ČIERNE VAJCE (CENTURY EGG)
Reklama
Určite by ste radi ochutnali vajíčko, ktoré bolo vyvaľkané v hline, soli, popole a potom odležané niekoľko týždňov až mesiacov. Hoci vyzerajú veľmi staro a voňajú dosť výrazne, v skutočnosti sa nefermentujú celé storočie.
HÁKARL
Toto tradičné jedlo z Islandu sa jedáva na festivaloch a vyrába sa z mäsa grónskeho žraloka, ktoré je v čerstvom stave jedovaté. Musí sa pripraviť tak, že sa na niekoľko mesiacov zakope a potom ešte niekoľko týždňov nechá presušiť. V bezpečná pochúťka s vôňou a chuťou, ktorá je podobná čistiacim prostriedkom.
Zdroj: https://www.cbc.ca
Možno Vás bude zaujímať

Vojna na Ukrajine – čo spôsobilo konflikt a aký je zámer Putina ?
stejfreesk - 24.2.2022Ruský prezident Vladimir Putin podnikol bezprecedentný útok na Ukrajinu.Tento krok prišiel po tom, čo Putin v pondelok nariadil, aby sa…

Hoia Baciu: Najstrašidelnejší les v Transilvánii
stejfreesk - 21.2.2022Hoia Baciu s divne pokryvenými stromami láka milovníkov paranormálnych javov už dlhé roky. Niektorí dokonca tvrdia, že sa jedná o…

Múmie s medenými maskami zo Sibíri sú pre vedcov stále záhadou
stejfreesk - 10.2.2022Prečo boli múmie s medenými maskami pochované v plytkých hroboch na pustinách Sibíri? Ruskí vedci pracujú na rozlúštení záhady. Múmie…