Najsmradlavejšie jedlá na svete - stejfree.sk
965 Ľudí nás sleduje

Najsmradlavejšie jedlá na svete

30.12.2021
9 zdieľaní 238 pozretí

Z akých jedál Vám začnú tiecť sliny a škvŕkať v bruchu? Čerstvo upečený chlieb? Pečená slanina? Teplé škoricové buchty? Na tie teraz zabudnite. Tu je zoznam jedál, ktoré môžu skutočne chutiť celkom dobre, ale ich vôňa je taká odporná, že by ste museli utiecť ešte predtým, než ich vyskúšate! Možno si budete musieť nasadiť zátky do nosa skôr, ako začnete čítať :

DURIAN

durian smradlave jedlo

Reklama

Na niektorých letiskách v juhovýchodnej Ázii majú tabule, ktoré pasažierom oznamujú, že si do lietadla nesmú vziať durian! Napriek tomu, že sú tak smradľavé, ľudia na celom svete si vychutnávajú zvláštne krémové ovocie vo vnútri špicatej škrupiny.

DREZOVEC TROJTRNNÝ (LOCUST FRUIT)

locust fruit drezovec trojtrnny smradlave jedlo

Toto ovocie z Karibiku sa tiež nazýva „ovocie smradľavých nôh“. Ovocie samotné je v skutočnosti dosť sladké – používa sa dokonca aj na ochutenie zmrzliny! Zvláštne je, že ak ju ochutnáte a nič necítite, pravdepodobne je zhnité.

SUSTRÖMMING

sustromming smradlave jedlo

Surströmming  je konzervovaná ryba zo Švédska, ktorá sa fermentuje (vloží sa do slaného nálevu na dva mesiace) predtým, ako sa konzervy zapečatia a predávajú. Proces fermentácie rýb vytvára silný zápach akoby zhnitých vajec. Vo Švédsku sa konzumuje Surströmming ako sendvič na tenkých krajcoch chleba s maslom, zemiakmi, cibuľou a kyslou smotanou.

SMRADĽAVÉ TOFU

smradlave tofu

Už názov hovorí za všetko! Ak hľadáte občerstvenie, o ktorom niektorí hovoria, že vonia ako páchnuce nohy, ste na správnom mieste. Smradľavé tofu je fazuľový tvaroh, ktorý bol fermentovaný v slanom náleve z fermentovaného mlieka, zeleniny a mäsa. Nájdete ho v Hong Kongu, na Taiwane, či v Číne, kde je naozaj populárny (hlavne vyprážaný)!

NATTO

natto fermentovane fazulovy bôby

Nattō (fermentované sójové bôby) je lepkavá, syrová misa s goo, ktorá má lahodnú vôňu starých ponožiek. Mysleli by ste si, že to deti odradí, ale nie! Natto je super populárne jedlo na raňajky a japonskí školáci ho radi jedia ako desiatu.

SMRADĽAVÉ FAZUĽKY

smradlava fazulka

Možno sa čudujete, prečo sa niekto môže rozhodnúť zjesť niečo, čomu sa hovorí smradľavá fazuľa a páchne ako prd. Hovorí sa, že sú veľmi zdravé – a preto sa objavujú v mnohých jedlách juhovýchodnej Ázie.

ČIERNE VAJCE (CENTURY EGG)

fermentované vajce century egg cierne vajce

Určite by ste radi ochutnali vajíčko, ktoré bolo vyvaľkané v hline, soli, popole a potom odležané niekoľko týždňov až mesiacov. Hoci vyzerajú veľmi staro a voňajú dosť výrazne, v skutočnosti sa nefermentujú celé storočie.

HÁKARL

smradlava ryba zralok harakl

Toto tradičné jedlo z Islandu sa jedáva na festivaloch a vyrába sa z mäsa grónskeho žraloka, ktoré je v čerstvom stave jedovaté. Musí sa pripraviť tak, že sa na niekoľko mesiacov zakope a potom ešte niekoľko týždňov nechá presušiť. V bezpečná pochúťka s vôňou a chuťou, ktorá je podobná čistiacim prostriedkom.

Zdroj: https://www.cbc.ca

Reklama

Možno Vás bude zaujímať

Protected: Eleven Hill – “Svetová” hudba zo Slovenska
Umenie
37 pozretí
Umenie
37 pozretí

Protected: Eleven Hill – “Svetová” hudba zo Slovenska

stejfreesk - 22.1.2022

This content is password protected. To view it please enter your password below: Password:

Edek Dłutoręki je umelecký rezbár a sochár, ktorý vyrezáva neuveriteľné skulptúry
Umenie
1 zdielaní43 pozretí
Umenie
1 zdielaní43 pozretí

Edek Dłutoręki je umelecký rezbár a sochár, ktorý vyrezáva neuveriteľné skulptúry

stejfreesk - 21.1.2022

Edek žije v Poľsku pri pohorí Bieszczady. Od útleho detstva ho fascinoval zmysel pre detail a cit pre krásu. Umelecké…

Prvú fotografiu na svete zhotovil Nicéphore Niépce – veľké začiatky fotografie
Umenie
8 zdielaní48 pozretí
Umenie
8 zdielaní48 pozretí

Prvú fotografiu na svete zhotovil Nicéphore Niépce – veľké začiatky fotografie

stejfreesk - 19.1.2022

  Fotografia, ako forma umenia vznikla v roku 1830, ale popúlarnou sa stala až o desať rokov neskôr.  Dnes je…